Kategorier
Mina inlägg

Extraljus trots dagsljus

Då reseförbud råder inom stora delar av världen så ska den här naturfantasten ta vara på det vackra som Sverige har att erbjuda. Jag (Bengan), bor i mitten av landet och  planerar semester uppe i Korpilombolo, Norrbotten. Min farfar bodde Pajala när jag var liten, och jag har inte varit där sedan barnsben. Det ska bli fint att se Motojärvisjön igen, och se om den är så stor som jag minns den.

Även om det i dagsläget är ljust nästan dygnet runt uppe i Norrbotten så köpte jag faktiskt på mig ett extraljus till bilen för kommande säsong. Mest för att jag fick som tips av en bekant att det var bättre att köpa sin vinterutrustning innan det blir rusningstid till allt som har med ljus och säkerhet att göra. Utbud och efterfrågan heter det visst.

De extraljus jag köpte var av modell avlång, och de kallades LED-ramp enligt försäljaren. Tydligen ska LED vara bättre för både plånbok och miljö, så jag köpte extraljus med just sådana dioder i. Jag fick förklara att jag mest bara är i naturen och att bilen endast är min farkost på vägen dit. Försäljaren förstod mig och gav mig till och med kablarna gratis med ett leende på läpparna.

Vill så gärna installera en trådlös backkamera

Så nu sitter extraljuset på plats trots ljus dygnet runt upp i norr. Men om Korpilombolo är så fint som jag minns det, så blir det en resa i vinter också, och då är det tur att lampan sitter där de ska. För lika ljust som det är i Norrbotten nu, lika beckmörkt är det när vintern kommer. Nästa uppgradering blir nog en trådlös backkamera efter att jag två gånger lyckats krocka med bilen. Backvarnaren fungerar inte som den ska och jag litar inte mer på denna pipande mojäng och därför blir det istället ett backkamerasystem, fast utan en irriterande kabel.